Part på en elevskolehest er en alle tiders mulighed for at "snuse" til det at have egen hest, og giver rig mulighed for at få mange sjove og fornøjelige timer sammen med andre i stalden og din partshest.
Vi har tilrettelagt vores partsystem, således at det i stor grad minder om, at have egen hest med alt, hvad det indebærer af muligheder, pligter, arbejdsopgaver og ansvar.
Vores partsystem består grundlæggende af holdundervisning i elevskolen en eller flere gange i ugens løb og 1 part dag i weekenden. I begrænset omfang er det også muligt at have partdag begge weekenddage.
Part tilbydes både til ryttere over og under 18 år. For de aller mindste ryttere kræver det dog, at der er hestekyndig støtte fra forældre, så de kan hjælpe med det praktiske. Hvis man har lyst til part, er det en god ide at tale med vores underviser om man er øvet og ansvarlig nok til det der følger med.
Muligheder og omgang med hesten
Som part har man stor frihed i sin omgang med hesten. Den ugedag man rider hold, dygtiggøre man sig sammen med underviseren, men på sin partsdag kan man selv bestemme om man vil ride en tur i Hedeland eller benytte en af klubbens baner. Rider man en tur i Hedeland, er der et sæt regler, som man skal overholde - læs mere om reglerne HER. De mest rutinerede ryttere kan også få mulighed for at gå til springning. Springning skal dog altid foregå med en underviser til stede og kun efter aftale.
Har man lyst til stævner, kurser, eller andre arrangementer er dette også en mulighed, men skal dog altid godkendes af rideklubbens partsansvarlige. Tag dog altid en snak med din underviser, for at høre om det overhovedet giver mening for dig at deltage.
Pligter/arbejdsopgaver
Det er parterne, som har ansvaret for at hesten står rent og pænt. Man skal derfor muge boksen på ens undervisningsdag og partsdag. Det skal ca. muges hos hesten hver anden dag (dette aftaler man indbyrdes med sin partsven).
Alle rideskoleparter indgår i staldvagtsordningen på rideklubben i weekender og helligdage. Man er altid minimum to på en vagt, og vi sørger for at yngre ryttere sættes sammen med en voksen eller en meget rutineret rytter.
Ved staldvagterne skal hestene fodres, der skal strøs med halm, gives hø, samt lukkes heste ud og ind fra fold. Herudover skal stalden fejes og gødningsvognene tømmes.
Man har ca. en morgenvagt og en middagsvagt pr. periode (2 måneder), og enkelte parter vil også have aftenvagt. Se mere under Staldvagtens opgaver.
Der ordnes stald på følgende tidspunkter:
Morgen: Kl. 8.00-10.30
Middag: Kl. 16.00-17.30
Ca. 14 dage før en ny periode, vil det være muligt at ønske dage til den kommende staldvagtsplan. Når planen er lavet, er det den enkelte parts ansvar at bytte vagt med en af de andre, hvis man har fået en vagt, man ikke kan tage. Ønsker at bytte vagter skal dette altid kordineres og godkendes af den ansvarlige for uddeling af staldvagter.
Parterne passer ligeledes hestene i enkelte ferier og helligdage dog med enkelte undtagelse af perioder hvor der f.eks. er ridelejr eller udlejning. Parterne aftaler selv indbyrdes, hvem der passer hesten hvilke dage. Det vil blive meldt ud forud for en ferieperiode, hvorvidt parterne skal passe hestene eller om der vil være andre aktiviteter.
Hestens udstyr / Pleje af hesten
Det er parterne, der passer hestenes udstyr, som skal rengøres og pudses, og der skal skiftes underlag efter behov. Parterne er meget velkomne til at bruge eget udstyr på hestene – dette skal dog passe hesten, så tal gerne med din underviser inden du køber.
Det er også parterne der sørger for almindelig soignering af hestene, såsom klipning af hovskæg, ører, vask af hale, trækning af man samt hovpleje på hesten. Tal dog altid med vores partsansvarlige, hvis du er i tvivl om noget, da dette kan gå gruelig galt!
Ridning / Pasning af hesten i weekenderne
Det er parternes ansvar, at hestene bliver passet i weekenden. Hesten skal ud af sin boks og have motion. Har man ikke selv mulighed for at komme og passe hesten, kan man aftale med vores partsansvarlige at hesten passes af en afløser, som man enten selv eller den partsansvarlige finder. Afløseren skal selvfølgelig være i stand til at passe / ride hesten på forsvarlig vis og godkendes af klubbens partsansvarlige.
Øvrigt om part i klubben
Arbejdsdage:
Parter skal så vidt muligt deltage i de fælles arbejdsdage, hvor vi bl.a. rydder op og foretager diverse reparationer og vedligeholdelser. Forældre er også meget velkomne til at hjælpe.
Hjælp ved stævner:
Vi ser meget gerne at parterne hjælper til ved klubbens stævner og andre arrangementer.
Deltager parten selv ved stævnet eller arrangementet, vil det også blive forventet at parten eller partens forældre hjælper til, hvor de kan.
Stævner og Arrangementer:
Parter har førsteret til at ride på hesten ved stævner.
Ved elevstævner skal det dog forventes, at man skal dele hesten med andre elever.
Parterne har også førsteret til at bruge hesten ved klubbens arrangementet såsom juletur, kurser m.m. Dog skal man også her være forberedt på at dele med andre elever.
Vindinge Rideklub afholder også stævner et par gange om året (udover elevstævner), hvor det her forventes at parter eller deres forældre hjælper til, hvor de kan.
Skab i stalden:
Som part har man mulighed for at opbevare nogle af sine ting ude på rideskolen såsom ridehjelm, sko eller lignende. Hver hest har et skab, hvor man kan opbevare tingene, men er man flere parter om samme hest skal man dele skabet. Skabet kan låses, og man vil derfor få en nøgle udleveret, så man kan låse sine ting inde, når man ikke er på rideskolen. Man skal dog være opmærksom på, at hestens anden part også har en nøgle til skabet.
Opsigelse:
Der er 1 måneds opsigelse på parten til den 1. i måneden.
Kontakt / Spørgsmål:
Læs mere om de konkrete forpligtelser i vores Partskontakt nedenfor.
Er part på en elevskolehest noget for dig, så tal med din underviser om det og kontakt klubbens partsansvarlige på mail: Undervisning@vindingerideklub.dk